Punkrocken är en rockgenre som uppstod i mitten av 1970-talet, först i Australien, i USA och i Storbritannien. Egentligen startade punkrörelsen redan i slutet av 1960-talet, då en ny rockscen lanserades i Detroit. Att det blev i Detroit beror på att det var just därifrån som två betydande punkrockband kom ifrån. Det var banden ”The Stooges” och ”MC5” som var de två största, men även bandet ”New York Dolls” var också ett betydande band för punken.

”Sex Pistols”

I mitten av 1970-talet uppstod en ny subkultur i och med att den engelska punkgruppen ”Sex Pistols” bildades. Denna subkultur blev upptakten till den nya punken, och den blev först populär i Europa, men senare även i USA. Musikstilen hardcore är en subgenre inom punken. ”Sex Pistols” medlemmar uppträdde i trasiga kläder som var ihopsatta med säkerhetsnålar, hade håret rakat på sidorna och det hår som var kvar stod rakt upp som en tuppkam. De hade nitarmband och kängor på sig. Alla medlemmarna hade även tyvärr stora missbruksproblem.

Hur förändrades musiken under 1970-talet?

Musiken blev glammigare och hårdare och mer kommersiell under 1970-talet. Det var inte lika viktigt hur musiken lät utan det fokuserades mer på det som skedde runt omkring. Musiken skulle nu tillhöra folket, och vem som helst skulle få spela och sjunga. Innan skulle det vara en njutning att lyssna på en fin orkester, duktiga sångare eller sångerskor. Folk gick på fina restauranger eller lokaler för att lyssna och de som kom tillhörde ofta det ”finare” folket, de var uppklädda när de kom för att lyssna på sången och musiken.

Musiken skulle nu istället vara enkel och budskapet handlade om orättvisor och utanförskap i samhället. Du behövde varken kunna sjunga eller spela instrument, inte ens repetera. Det var bara att ställa sig på en scen och i princip vråla ut ”spyor” på samhällets orättvisor.

Punken i Sverige

När det gällde punkmusiken i Sverige gällde sången arbetslösheten som var mycket hög under 1970-talets mitt. Det var av den orsaken som punken blev populär här hemma. Banden som bildades här ville visa sin frustration på hur samhället fungerade. Ser man till Sverige var arbetslösheten väldigt hög under mitten av 1970-talet, och detta var en av de främsta orsakerna till att punkrocken slog igenom i landet. Det var genom punkmusiken som besvikelsen på samhället kom ut.

Svenska kända punkgrupper

De två mest kända svenska punkbanden från den här tiden var ”Kriminella Gitarrer” och ”Ebba Grön”. ”Ebba Gröns” sångare och frontfigur var som de flesta vet Joakim Thåström, som i dag har blivit lite av en folkkär artist. Visst, han är väldigt anonym av sig och ställer sällan upp på intervjuer, men hans spelningar är i stort sätt alltid utsålda överallt. Efter att ”Ebba Grön” upphörde bildades ”Imperiet” och i det bandet var det också Joakim Thåström som var sångare och frontfigur. Även i dag lyssnar många på dessa två grupper, och även punken är populär i dag. Texterna är lätta att ta till sig för de är trots allt både känslosamma och utrycker mycket av det som många funderar på i dag.