Punken utvecklades i mitten av 1970-talet och är egentligen en genre inom rockmusiken. Den startade i Australien, USA och Storbritannien och texterna är politiska och handlar ofta om utanförskap. Om man går tillbaka till slutet av 1960-talet växte en ny rockscen fram i Detroit. Därifrån kom två band som kom att ha stor betydelse för utvecklingen av punkmusiken. Det var banden MC5 och The Stooges. Musiken de spelade kallades för punk. Men i och med att brittiska bandet Sex Pistols slog igenom under mitten av 1970-talet bröt en ny subkultur ut. Rockmusiken blev hårdare, mer kommersiell och även glammigare under 1970-talet. Punken var folkets musik och du behövde inte ha några större kunskaper vare sig i sång eller instrument. Sången bestod mest av skrik.

Själva ordet punk kommer från USA och betyder att något är negativt. Punkare och punkmusiken handlade om protester mot samhällets normer och i England sjöngs det om de fattiga och arbetslösa i Londons förorter.

Den nya subkulturen punk

Som det står här ovan var det när bandet Sex Pistols som en ny subkultur inträdde. Det var framför allt i Europa som punken slog till först, för att sedan komma till USA. Från punken har senare flera andra olika musikgenrer uppkommit. Hardcore är en subgenre som kommer från punken. Sex Pistols blev ett band som chockerade i stort sätt alla i Storbritannien. De klädde sig i trasiga kläder, svor när de uppträdde både på scen och i tv-sändningar. De uppträdde även påverkade, de flesta av medlemmarna hade stora drogproblem. Deras musik var mycket aggressiv och texterna innehöll politiska åsikter om hur de ville att samhället skulle se ut.

Musiken skulle låta hemmagjord och inte vara avancerad, de trasiga kläderna hölls ihop av säkerhetsnålar. Håret skulle stå upp som i en tuppkam, gärna i skarpa färger som blått och rött. Nu blev det också modernt med piercingar i ögonbrynen, näsan och i tungan. Det skulle symbolisera att man protesterade mot de orättvisor som fanns i samhället. Man skulle även ha nitskärp och nitarmband, och på fötterna var det kängor eller slitna converse som gällde.

Punken i USA

I USA var Ramones den grupp som fick störst uppmärksamhet och de blev fort ett populärt punkband, även om de själva inte ville kalla sig det. Sex Pistols inspirerades mycket av Ramones.

Punken i Sverige

Till Sverige kom punken i slutet på 1970-talet. Nu var det inte tal om att repa länge för att kunna spela och sjunga perfekt innan banden gick upp på scenen. Nej då, nu bildades punkband på löpande band, som kanske bara repade ett par gånger innan de intog scenen för ett liveuppträdande. Med volymen på det högsta skrek sångaren ut hat om samhällets orättvisor. De flesta banden försvann lika fort som de bildades. Ett känt svenskt punkband var Ebba Grön, med Joakim Thåström som sångare och de blev riktigt populära. När Ebba Grön upplöstes bildades bandet Imperiet och där var även Joakim Thåström sångare och frontfigur. Än i dag spelas de på radio, och Joakim Thåström är i dag en av våra största artister. I dag säljer hans konserter fort slut.