Det svenska punkbandet Psychotic Youth bildades 1985 i Kramfors. Från början hette de Ratfink-a-Bobos och det var Jörgen Westman som bildade bandet. Han var låtskrivare, sångare och gitarrist. De bytte sedan namn till Psychotic Youth och gav då ut två skivor i Kramfors, sedan flyttade de till Göteborg och 1988 ombildades de med nya bandmedlemmar. Under 1990-talet gjorde bandet fyra studio album på olika skivbolag. År 1999 lades bandet ner, men de gjorde comeback några gånger under 2000-talet och sedan 2015 är de åter ett band.

Hur började det hela

Jo, Psychotic Youth var från början ett garagerockband, de inspirerades av The Nomads från Solna och Wilmer X från Malmö. Senare blev det mer rockabilly, metal, psychedelia, surfpunk och new wave/power-pop som kom att gälla. Bandet hade sina mest framgångsrika år under början av 1990-talet. Bandet turnerade ofta inom Sverige och även internationellt. De spelade på Hultsfredsfestivalen, Roskildefestivalen och på den allra första Arvikafestivalen. Bandet har under åren bytt ut många medlemmar, men Jörgen Westman har varit bandet troget sedan starten. När guppen upplöstes 1999, bilades The Buckshots av Jörgen Westman, ett så kallad rockabillyband.

Återförening

År 2010 återförenades Psychotic Youth och då med den originaluppsättning de hade från de två första studioalbumen. Det var tänkt att de skulle spela in ett nytt album, men det blev tyvärr inget av det förslaget. Då bildade Jörgen Westman Psychotic Youth med nya medlemmar och i februari 2016 gjorde de en uppskattad turné i Japan. På fem dagar gjorde de fem fullsålda konserter. Numera spelar bandet för fullt igen, även originalmedlemmarna Kent Sjöholm på trummor och Anders Nordstrand på bas är tillbaka. Den 26 maj 2018 spelade Youth på Liseberg och då på Taubescenen. Andra band som var med och spelade var Sonic Surf City och The Yum Yums. De har även spelat i Spanien med de medlemmar som finns kvar av bandet The Boys. Det har blivit en tradition att spela i Spanien och fler gamla band och sångare vill delta. År 2017 var till och med Kurt Baker och Paul Collins med. Det som spelas i Spanien är en hel del 1960-talspunk men även musik som psykodelia.

Några av de skivor som Psychotic Youth gett ut

De studioalbum bandet gett ut är följande:

  • Faster faster på Rainbow Musik, 1986
  • Anything for A Thrill på Garage Records, 1988
  • Some Fun på Radium 226.05 Records, 1989
  • Be In The Sun också den spelades in på radium 226.05, 1992
  • Juice! På Nonstop Records, 1993
  • Steroids på Blast/Wolvrine Records, 1998
  • The Voice Of Summer på Waterslide Records, 2017

Det enda livealbum de gjort är:

  • Alive Under the Midnight Sun på Target Earth Records, 2000

Vad händer under 2018

Jo, i oktober utkommer ett nytt album med Psychotic Youth. Den är i skrivande stund redan färdig och albumet innehåller fjorton låtar och det kommer även en cd som innehåller femton av de låtar de spelade på sin turné i Japan 2016. Redan nu är det klart att nästa album kommer släppas i januari 2019. Det återstår att se hur länge bandet kommer att spela tillsammans denna gång.