Psychotic Youth är ett punkrockband som har fått fans runt om i världen att bli helt lyriska över deras låtar. Men bandet startades i Sverige 1985, närmare bestämt i Kramfors, och kallades då för Ratfink-a-Bobos. Grundaren av bandet var Jörgen Westman, som både sjöng, skrev låtar samt spelade gitarr. Under tiden de spelade i Kramfors så skapades två skivor. Men när bandet bestämde sig för att satsa i den större staden Göteborg så byttes flera medlemmar ut. De fick ett nytt namn, Psychotic Youth, och spelade in fyra skivor under 90-talet. Bandet har haft många upp och nedgångar, splittrats och återförenats några gånger. Men idag är det åter ett band som reser runt om i världen.

Psychotic Youth – hur det hela startade och bandet idag

Jörgen Westman startade bandet som ett garagerockband, men med tydliga influenser från The Nomade och Wilmer X. Bandet utvecklades och inspirerades av olika musikstilar såsom rockabilly, surfpunk och new wave, som blev allt mer populärt. Deras största framgångsperiod vad under 90-talet, både här i Sverige men även i andra länder. Festivaler såsom Arvikafestivalen, Hultsfred och Roskilde var några av de festivaler som bandet deltog i. Under årens gång har flera olika bandmedlemmar bytts ut, men Westman har alltid varit bandets pelare. Westman har alltid varit trogen musiken, till och med första gången då bandet bröt upp. Han valde då att satsa på ett nytt band, The Buckshots som var ett rockabillyband.

Psychotic Youth har som sagt splittrats och återförenats några gånger. 2010 bildades orginalbandet som tidigare gett ut två studioalbum och deras tanke var att spela in ytterligare en ny skiva. Dock så hade bandets popularitet svalnat och man lyckades inte få fart och lade idén på hyllan. Men Westman, som alltid varit trogen både musiken och bandet, gav inte upp. Han lyckades skapa ett nytt Psychotic Youth, med nya bandmedlemmar och 2016 begav de sig till Japan för en mycket lyckad turne. Under hela 5 dagar var deras konserter helt slutsålda och intresset för bandet var återigen ett faktum.

Idag är bandet återigen populärt och originalmedlemmarna, såsom Kent Sjöholm och Anders Nordstrand, tillhör återigen gruppen. Bandet uppträdde live i Göteborg, vid Taubescenen på Liseberg, den 26 maj 2018. Vidare så har de också spelat i Spanien, vilket numera blivit en tradition bland äldre band. Bland annat har de spelat tillsammans med The Boys, Kurt Baker och Paul Collins. Främst är det 60-talets punkband som uppträder, men också en del psykedelia.

Hur ser Psychotic Youths framtid ut?

Under 2018 så har bandet planerat in ett nytt album som bör komma någon gång under hösten. Westman har intygat att albumet redan är färdigt med totalt 14 låtar. Det kommer också att ges ut en CD med de låtar som Psychotic Youth spelade under sin Japan turne. Vidare så finns det också uppgifter om att ytterligare ett album kommer att släppas i början av 2019. Men alla fans och entusiaster vill såklart ha reda på en viktig punkt – kommer att bandet hålla ihop den här gången?