Det är nog bäst att börja berätta lite generellt om punkmusik, för det är lite svårt att riktigt veta vad som står för modern punk och när den epoken började.

Punkens ideologi

Punken är inte bara en musikgenre utan också en livsstil, men det viktigaste är trots allt musiken när det gäller punkkultur. Den åskådning som gäller är att alla människor har lika stort värde och även rätt till frihet. Punkare kämpar för förändringar i samhället och protesterar gärna. Punkare är också ”anti” mot det mesta i samhället. De vill helst leva på sitt sätt, de är anarkister och emot kapitalister. De älskar att provocera, och vill inte följa den så kallade strömmen. Ordet punk betyder: en värdelös person, prostituerad eller ligist.

Klädsel

Deras klädstil väcker uppmärksamhet, med trasiga kläder som de fogar ihop med säkerhetsnålar, håret ska vara färgat i någon stark färg och piercingar lite varstans är vanligt.

Musiken

Punken startade som vi redan har berättat, i mitten på 1970-talet, och den var enkel och skrikig. Sångaren mer skrek än sjöng om orättvisor i samhället, texterna var även provocerade. Ett punkband bestod av en trummis, en elbasist, två elgitarrister och en sångare. Trummorna var det instrument som hördes mest förutom sångarens skrikande sång. Ett av punkens största band var ”The Ramones” och bandet blev en stor inspirationskälla till många andra band. Fler band som blev stora var ”The Clash” och ”The Misfits”, som kom från New Jersey. De nya banden som bildades nu, utvecklade punken till en ny genre, hardcore. Kanske det är nu som man kan säga att den moderna punken kom till. Musiken blev lite mer åt reggaehållet och den blev mer svängigare och inte längre lika hård som innan. Även lite rockabilly och jazz infördes i musiken och det gjorde att den blev lättare att lyssna på. Budskapet var dock detsamma, att allt inte var som det skulle i samhället och i världen.

Under 1990-talet

”Green Days” var ett punkband som bildades under 1990-talet och de blev fort mycket populära. Även band som ”Rancid” och ”Operation Ivy” blev populära. År 1991 blev ”Nirvana” ett populärt band, de gjorde stor succé med albumet ”Nevermind”. Tyvärr dog deras sångare och frontfigur Kurt Cobain ung, bara 27 år gammal, det sägs att han dog av en överdos heroin – något det spekulerats mycket om. Även ”Nirvana” skapade en ny genre och det kom att kallas pop-punk och därmed var det inte längre äkta punk. ”Nirvana” spelade en konsert helt akustisk som blev uppmärksammad, den var lugn och skön att lyssna på. Deras texter pendlade mellan att vara humoristiska och allvarliga.

I och med de nya grupperna har musiken förändrats från skrikig till mjuk sång och musik. På de olika radiokanalerna spelas numera ofta modern punk och banden spelar in sina album på de stora kända skivbolagen. Det går egentligen helt emot den gamla punkens normer och därför kan man inte kalla den nya musiken för riktig punk. I dag är det många som älskar att lyssna på band som ”Simple Plan”, ”Good Charlotte” och ”The Cure”.