Musik har sedan första gången det hördes, var populärt för människorna. Förr i tiden fanns inte musik som det gör idag. Det fanns exempelvis inga bandspelare eller liknande. Det som däremot fanns var instrument såsom fioler och gitarrer som man kunde spela på emellanåt. Musiken har fortsatt att utvecklas och när datorerna och spelkonsolerna uppkom, gav detta utrymme för tillverkning av en rad olika spel inom framförallt musik.

Musik finns i alla spel idag och är en stor del av människans liv. Denna artikel kommer däremot att handla om spel som enbart handlar om musik. Artikeln kommer delas i underrubriker där spelen presenteras var för sig för PC, Xbox, Playstation, Wii och mobilen.

PC spel med temat musik

Musikspelen för datorn är inte lika många som spelen som innehåller musik, men det finns däremot några karaokespel som kan köras på datorn. Exempel på karaokespel är sing star. Musik spelet Guitarr hero finns även till PC och Xbox.

Xbox 360 & Xbox one

Musikspelen är betydligt fler till spelkonsolerna och det är främst kinect spel där man själv är kontrollen. Spel som dansspel som exempelvis Just Dance, Zumba, Dance Off, Game Party och Lips är bland de vanligaste musikspelen för dessa konsoler. Det handlar inte om att skapa musik i dessa spel, utan man dansar till musik som redan finns. Musiken är ändå grunden i spelen.

Playstation

Det mest kända musikspelen för just denna konsol är utan tvekan Guitar Hero. Detta är ett musikspel med tillhörande gitarrer som går ut på att du ska spela gitarren efter noter på skärmen och kunna träffa alla noter perfekt. Guitar Hero var länge det enda spelet som fanns, men utvecklades efter ett tag till Band Hero, där man fick fler gitarrer och även ett trumset för att kunna spela flera stycken samtidigt, som ett band.

Det finns till och med mästerskap i Guitar Hero och Band Hero där folk från hela välden kommer och tävlar i vem som kan spela låtarna bäst. Spelen har olika lägen som man kan växla mellan för att göra utmaningen mer svår för sig själv. I läget easy går det långsammare och o läget hard, går det väldigt snabbt att hinna med att träffa alla noter i låten.

Mobiltelefon

Många casinospel online har musik i sig och ett av dem är spelautomaten Jimi Hendrix, trots att det inte är ett spel som gör att man kan spela hans låtar, innehåller det ändå hans musik. Även här finns det mobilversioner av instrumentspel som kan spelas. Det finns en app för varje instrument och det handlar om att lära sig spela instrumentet och utmana sig själv och sina kompisar. Om man vill lära sig att spela piano eller exempelvis fiol, men inte har råd eller tid att ta lektioner, kan en app hjälpa dig att lära dig efter en steg för steg instruktion i appen.

Då DJ yrket har blivit mer populärt genom åren, finns det appar/spel även för detta, för att lära sig skapa musik. En mobilversion av spelet Guitar Hero finns att ladda ner. Det finns mängder av låtar du kan välja att spela och utmana dig själv.